A Revizor Kecskeméten

Vissza a címlapra
A Revizor Kecskeméten

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiáját próbálják a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. A darabot Pataki András rendezésében állították színpadra, a bemutatót pedig a koronavírus-járvány miatt később tartják. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

„Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde!"- olvasható a közmondás Gogol művének mottójaként.

Egy járási székhelyre, egy kisvárosba a sors egy Hlesztakov nevű, világiasan könnyelmű, üres és léha pétervári semmirekellőt sodor, aki szenvedélyesen szereti magát tekintélyes embernek föltüntetni az emberek előtt. A városka vezetése, melyben minden egyes tisztviselő megvesztegethető, zsarolható és zsaroló, rettegésében és bűntudatában a hozzájuk küldött revizort véli látni Hlesztakovban. Hősünk lassan-lassan felfogja, miről is van szó, majd eljátssza a reá erőltetett szerepet, melyben kiélheti nagyra vágyó ürességét, pénzhez juthat, sőt, a polgármester lányát is eljegyezheti. S amikor az utolsó képben megérkezik a valódi revizor, a darab némajelenettel zárul."

Az egyszerre szórakoztató és tanulságos történet remek élményt ígér a színház művészeinek és a közönségnek egyaránt. A fiatalok számára fontos, hogy a tanulmányaikhoz kapcsolódó művekkel találkozzanak a színházban, a felnőtt generáció pedig megérdemli a legszínvonalasabb művek minőségi feldolgozását.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Nagyszínház

Komédia

Fordító: Morcsányi Géza

Galéria (4 kép)

Összes kép letöltése