A Református Ókollégiumba költözött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete

Vissza a címlapra
A Református Ókollégiumba költözött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete

A kecskeméti Református Ókollégiumban tartotta meg a 2018/2019-es tanév tanévnyitóját pénteken délután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete. Az eseményen az intézet vezetőin, oktatóin, és hallgatóin kívül jelen volt Varga Nándor elnöklelkész, valamint dr. Fogarasi Zsuzsa, a Ráday Múzeum igazgatónője is.

Mint korábban megírtuk, több mint 4 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból, a Modern Városok Program keretében korszerűsödik és bővül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete. A beruházás három kecskeméti ingatlant érint: a Zeneakadémia vagyonkezelésében lévő Katona József téri műemlék kolostorépületet, a Kodály Intézet és a Kada Elek szakközépiskola által közösen használt, az 1980-as években átadott épület bővítését, valamint a szomszédos Kada Elek középiskola épületét.

A tervek szerint a beruházás első ütemében egyebek mellett a műemlékvédelem alatt álló kolostorépület teljes korszerűsítése, az oktatási és kutatási funkciók bővítése, fejlesztése zajlik majd. Ezt követően a korábbi szakközépiskolai ingatlanon egy új épület megépítése mellett a hozzá kapcsolódó épületszárny teljes felújítása és az épületek által körülhatárolt Kodály-kert kivitelezése valósul meg egy 250-300 fő befogadására alkalmas hangversenyteremmel. Ott kap majd helyet a 100 hallgató szállására alkalmas új kollégium, valamint bővül a könyvtár és az archívum raktárterülete is.

A beruházás első ütemének kezdete miatt kellett kiköltöznie Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének a Kéttemplom közi épületből, de szerencsére a közelben, a Kecskeméti Református Egyházközség Kálvin téri Ókollégiumában új, ideiglenes helyet találtak. A reformátusokkal egyelőre 2021-ig szóló megállapodást kötöttek és a Ráday Múzeum feletti két szintet használják.

Itt rendezték meg 2018. szeptember 14-én a tanévnyitó ünnepséget is, amelyen Nemes László Norbert, a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója köszöntötte a tanulmányaikat folytató, 19 országból érkezett 66 hallgatót: ez az eddig legnagyobb létszáma az intézetnek. Akik a kulturális műsort követően esküt tettek.

Galéria (44 kép)

Összes kép letöltése