A Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL vetélkedőt a Békében

Vissza a címlapra
A Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL vetélkedőt a Békében

Idén 22. alkalommal nyitotta meg kapuit a Béke Általános Iskola, helyet adva Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenynek.

A hagyomány szerint minden évben a 6. és 7. osztályos diákok számára hirdetnek próbát, melynek fordulói októbertől márciusig tartanak. Minden versenyév témáját egy-egy aktualitás adja, amely kapcsolódhat neves személyiségekhez, jelentős történelmi eseményekhez, évfordulókhoz, városépítészethez. A három fordulóban különböző műveltségi területek kerülnek terítékre. A történelem, az irodalom és a földrajz mellett teret kap a zene, a dráma és a képzőművészet.

Ebben az évben a következő témákkal találkoztak a versenyzők:

• Köztéri szobrok, templomok Kecskeméten.

• Kodály Zoltán, Kecskemét híres szülöttének életútja.

• A Ciróka Bábszínház 30. születésnapját ünnepelte. A feladatok megoldásával a gyerekek megismerték a színháznak és társulatának múltját, jelenét.

• A képzőművészeti fordulóban is Kodály Zoltán állt a középpontban. A szervezők arra kérték a tanulókat, hogy kutassanak Kodály művei között, válasszanak közülük egyet és illusztrálják azt. Alkotásaitokban szabadon alkothattak mindenféle megkötés nélkül.

• Irodalmi séta Katona Józseffel, városunk méltán híres szülöttével, aki 225 éve látta meg a napvilágot. E kerek évforduló kapcsán életével és munkásságával ismerkedtek a versenyzők. Reformkori színházi plakátot terveztek Kecskemétre látogató vándorszínészek számára. Facebook profilt készítettek Katonának és neves kortársainak.

Ebben a versenyévben 10 iskola 21 csapatot indított. A pénteki döntőbe az írásos fordulók alapján a 6 legjobb csapat jutott be, akiknek 10 próbát kellet kiállniuk, többek között: báboztak, activity segítségével számoltak be művészeti ismereteikről, népdalcsokrot adtak elő, térképészkedtek, villámkérdésekre válaszoltak.

A döntőt Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatónője nyitotta meg, a díjakat pedig Király József kecskeméti önkormányzati képviselő adta át.

A zsűri elnöke Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus volt. A zsűri tagjai voltak: Császár Cirillné tanárnő, a verseny megálmodója, Dr. Sárközy István nyugalmazott alpolgármester, Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház igazgatója és Tóth Lászlóné a Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola intézményvezetője.

Kemény küzdelem során dőlt el a helyezések sorrendje:

1.Hírös diákpolgárok - Református Általános Iskola

2. Zrínyis kecskék - Zrínyi Ilona Általános Iskola

3. Kecskemét bajnokai - Református Általános Iskola

4. Aranyosok - Arany János Általános Iskola

5. Aranyos lányok - Arany János Általános Iskola

6. Lánchíd csapat - Lánchíd Utcai Általános Iskola

Galéria (41 kép)

Összes kép letöltése