A miniszter is részt vett az erdőtelepítésben Bugacon

Vissza a címlapra
A miniszter is részt vett az erdőtelepítésben Bugacon

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon 2019. április 10-én, szerdán, ahol jelképesen szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt bugaci erdőtömbben.

A minisztert a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója, Sulyok Ferenc fogadta Bugacon, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót a tavaszi fásítási program zárásának helyszínén a KEFAG Zrt. által kezelt bugaci erdőtömb szélén. Jelen volt Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár is.

Nagy István hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére.

Kifejtette, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Tavasszal mintegy 1400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése - mondta Nagy István, aki hozzátette: idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy az állami erdőgazdaságoknál nemcsak erdősítések, hanem útfásítások, ökoturisztikai létesítmények fásítása is lesz majd.

A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra utalva Nagy István kijelentette: a negatív hatások elkerülésére az egyik leghatékonyabb megoldás a fával borított területek növelése, ami különösen fontos az Alföldön.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója az újságíróknak elmondta, hogy a Kiskunság közepén, a bugaci homokbuckák között, már-már félsivatagi körülményeket idéző területet választottak ki a sajtótájékoztató helyszíneként. Ahol jelenleg a leginkább szárazságtűrő fafajunkkal, feketefenyővel végzik az erdősítést. A Bugac 136 F erdőrészletben a közel hét hektáros területen több mint 50 ezer csemetét ültettek el.

- Ezen a területen korábban is egy fenyves volt - mondta Sulyok Ferenc. - A 2018-ban letermelt területen az újraültetés érdekében a korábbi faállomány tuskóit gépekkel kiemeltük, pásztákba rendeztük. A fatuskók eltávolítása után a területet 60-70 centiméter mélyen megforgattuk. Az ültetés a munkában már ezerszer bizonyított összkerékhajtású traktorral történik, a traktorra függesztett ültetőgéppel. A gép az ültetési sorok végén már nem tud tökéletes munkát végezni, ezért azt kézi erővel kell kiigazítani. A sorvégeken azonban a fenyő helyett az őshonos szürke nyár csemetéjét alkalmazzuk. A lombos szegélyek a természetesebb és változatosabb erdőkép biztosítása mellett az erdőtűz elleni védekezést szolgálják.

Mint elhangzott, az itt elültetett csemeték mindegyike a KEFAG Zrt. saját csemetekertjéből származik. Büszkék arra, hogy a 2019-es tavaszi erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 millió darabot társaságuk ültette el, több mint 510 hektáron. Mindezek mellett a KEFAG Zrt. csemetetermesztési ágazata további 2,5 millió darab erdészeti csemetét értékesített a többi erdőgazdálkodó számára, magán és állami szférában egyaránt. Így a mostani ültetési szezonban országosan felhasznált 42 millió csemetéből 6,5 millió darab - a teljes mennyiség több mint 15 százaléka - a KEFAG Zrt-től származik.

(szöveg: keol.hu / MTI)