A makrancos királylány a Református Általános Iskolában

Vissza a címlapra

Kecskemét - A makrancos királylány című két felvonásos meseoperával ünnepelte 20. tanévét a Kecskeméti Református Általános Iskola. Az ünnepi hangulatot csak fokozta, hogy a zeneszerző, Szőnyi Erzsébet itt ünnepelte 90. születésnapját.

Szőnyi Erzsébet operáját a Református Újkollégium dísztermében a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulói mutatták be Jámborné Márkus Emőke, Jámbor Zsolt és Kormányosné Makai Eszter rendezésében. Zongorán Madarász Éva, a Kodály Zoltán ÉZI művész tanára kísért.

A meseopera a 20. századi magyar zeneszerzés és zenepedagógia legendás alakjának, Szőnyi Erzsébetnek az alkotása. Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Erkel-díjas, kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének tulajdonosa, Príma díjas, Magyar Örökség díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést és karvezetést. Tanárai voltak Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Vásárhelyi Zoltán. 1947-48-ban a párizsi Conservatoire növendékeként Nadia Boulanger-nál, illetve Olivier Messiaennál tanult. 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott.

Hatalmas munkabírása lehetővé tette, hogy a zeneszerzői munkássága mellett a magyar zenei élet legmeghatározóbb útmutatója legyen: A Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága (ISME) elnökségi tagja. A Magyar Kodály Társaság elnöke, tiszteletbeli társelnöke, a Bárdos Lajos Társaság társelnöke, a Magyar Zenei Kamara alelnöke, a Magyar Muzsikus Fórum társelnöke. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A hartfori (USA) Kodály Musical Training Institute tagja, a francia Kodály Társaság tiszteletbeli elnöke és a Kóta tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Kodály Társaság (IKS) és a varsói Chopin Társaság tiszteletbeli tagja. Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert folytatója és népszerűsítője. A kamarazenétől az operáig minden műfajban maradandót alkotott.

Miről szól A makrancos királylány meséje? Lázadásról, konfliktusokról, vívódásokról, tehetetlenségről, bölcsességről, megoldáskeresésről; munkáról, örömről, barátságról, szeretetről, vidámságról, játékról.

Él valahol egy királylány. A királyi udvarban számos kishercegnő társaságában pontos napirend szerint folyik az élete. A rendre, a szabályok betartására az udvarmester vigyáz: gondoskodik róla, hogy a kisasszonyok mindent megtanuljanak, amit az udvari etikett kíván. Ám egy napon éppen ez ellen az agyonszabályozott világ ellen lázad fel – az udvar legnagyobb megdöbbenésére – a királylány.

Az udvarmester a királyhoz fordul segítségért: csak az ő bölcsessége tudja a „vihart” lecsendesíteni. Ám a szerető atyai szó most kevésnek bizonyul. Nagyobb a baj, mint gondolnánk. Szükség van az udvari kirurgus tudományára. Ő gyorsan átlátja a helyzetet: hisztis a királykisasszony. Ezt persze nem meri az udvar előtt kijelenteni. Megadja a gyógymódot: teljesítsék a királylány minden kívánságát.  Ám hiába az udvar erőfeszítése: minden próbálkozás kudarcba fullad.

A szombat (április 26-án) tartott opera előadás színvonalát tovább növelte, hogy rangos vendégek is ott voltak a nézők körében. Köztük Elizabeth McLaughlin Moll amerikai zenepedagógus, akit a Kodály-módszer népszerűsítése érdekében végzett, több mint négy évtizedes munkája elismeréseképpen az emberi erőforrások minisztere a napokban Pro Cultura Hungarica díjban részesített. Az elismerést Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át április 24-én.

Elizabeth McLaughlin Moll 1966 óta alkalmazza és népszerűsíti Kodály Zoltán zenei nevelési eszméit több amerikai egyetemen, többek között a Pittsburgh-i Duquesne Egyetem zenei tanszékén. Elévülhetetlen érdeme az is, hogy a kecskeméti Kodály Intézet Zenepedagógiai Archívuma számára feldolgozta Forrai Katalin szakmai hagyatékát, aki a kodályi koncepció óvodai nevelésben történő alkalmazásában vitt úttörő szerepet. Elizabeth Moll emellett a brit Mary Place-szel együtt megalapította a Forrai Katalin-díjat, melyet idén első ízben osztanak majd ki a kecskeméti Nemzetközi Kodály Szimpózium idején.

Továbbá ott volt szombat délután a Református Újkollégium dísztermében Rozgonyi Éva zenepedagógus, Liszt díjas karnagy, a MKT elnökségének tagja és Eősze László zenetörténész, művészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Magyar Örökség díjas is.

(Az előadásról képeket később közlünk majd)