A magyar kard becsülete

Vissza a címlapra

Nyíregyházán gyűltek össze azon intézmények és szervezetek képviselői, akik aláírásukkal hitelesítették együttműködési szándékukat egy újabb nemes hagyományőrző és megújító kezdeményezés érdekében. Kecskemét képviselői is ott voltak.

A Magyar Kard Napja alkalmából kiállítás- és rendezvénysorozat kezdődött a kecskeméti Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítójának kezdeményezésére, a nyíregyházi Jósa András Múzeum szervezésében. A köszöntők sorában stílszerű mozzanat volt a ma élő sportlegenda, Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardvívó beszéde, aki a mindenkori mesterek, iskolák fontosságát hangsúlyozta.

A díszzászlót és szablyát adományozó Máday Norbert a magyar művelődéstörténet egyik fontos, kultikus tárgyaként, a házat és hazát egyaránt védő férfi hű társaként jellemezte a kardot. A Dr. Bene János történész-igazgató és múzeumi munkatársai, valamint a kelet-magyarországi hagyományőrzők által mesterien lebonyolított programból kiemelkedett, amikor is hét hazai múzeum képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá és mutattak be a Magyar Kard Napja mindenkori megünneplése érdekében. Az elsők között csatlakozott Kecskeméti Katona József Múzeum nevében Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin igazgató-helyettes látta el kézjegyével az okiratot.

szöveg: kvj (Forrás: Kelet-Magyarország)

fotók: Sipeki Péter és Pusztai Sándor, szon.hu