A magyar gazdasági stratégia alakulásáról tartott előadást dr. György László a kamarában

Vissza a címlapra
A magyar gazdasági stratégia alakulásáról tartott előadást dr. György László a kamarában

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára tartott előadást a magyar gazdasági stratégia aktuális kérdéseiről, és a közelmúltban angol nyelven is megjelent könyvéről a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2019. október 11-én, pénteken délelőtt.

Az előadót és a hallgatóságot - akik között ott voltak Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, kecskeméti vállalkozások és a kamara vezetői - Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte. Majd vetítettképes előadást tartott az államtitkár.

Bevezetőjében leszögezte, hogy Magyarországon a 2010 előtti fedezetlen kormányzati kiadások helyébe 2010 után lépő fegyelmezett költségvetési politika eredményeként 2014 óta a valós hiány minden évben alatta maradt a tervezett hiánynak. Eladósodás helyett az államadósság csökkentése történt, így 2010-től a bruttó államadósság mértéke jelentősen alatta marad az EU-19 és EU-28 országok átlagának.

A Fidesz-KDNP kormány a megelőző megszűnő munkahelyek helyett munkahelyteremtésbe kezdett. Mely azt eredményezte, hogy 2019 Q2-ben 833 ezer fővel többen dolgoztak Magyarországon, mint 2010-ben. Ebből több, mint 600 ezer fő az elsődleges munkaerőpiacon talált magának munkát.

Magyarországon a legalacsonyabb a kivándorló lakosság aránya az ENSZ adatai szerint. Ma pedig már hazahozhatók a külföldön élő magyarok - mutatott rá dr. György László. Hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP kormány felszámolta a duális adó-és gazdasági rendszert, az adóterhek pedig csökkentek a munkáltatók és a KKV-k számára.

- Beszámítható, és kiszámítható lett a gazdasági környezet - mondta az államtitkár. - Versenyképes az adórendszer: a hat éves bérmegállapodás a kormányzat és a piaci szereplők megjegyzése alapján. 2017-től a társasági nyereségadó 9 %, amely a legalacsonyabb érték az EU-ban. Az egykulcsos jövedelemadó kulcs 15 %, a szociális hozzájárulási adó pedig 2022-ig 11,5 %-ra fog csökkenni.

Magyarországon a közel 5 %-os 2018-as magyar GDP növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat. Míg a versenytárs országok növekedése 2018-ban lassult.

A makrogazdasági konszolidáció és a befektetésösztönző környezet eredményeképpen Magyarország a világ egyik legjelentősebb befektetési célpontjává vált. A stabil makrogazdasági alapok eredményeképpen befektetésre ajánlott kategóriában a magyar államkötvények stabil kilátással rendelkeznek. A felminősítéseket eredményező gazdaságpolitika következménye pedig az lett, hogy nagymértékű külföldi befektetések érkeztek Magyarországra az elmúlt években. Ezek pedig jelentős hatást gyakorolnak hazánk GDP növekedési ütemére.

Dr. György László hangsúlyozta, hogy magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg hazánkban. Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya pedig közelíti a 70 %-ot.

Az előadó nem csak az elmúlt időszakról szólt, hanem a magyarországi gazdaságpolitika várható jövőjét is vázolta. A kormány a stratégiai irányokat, a magyar gazdaságpolitika jövőjét 7 pillérre kívánja építeni.

1. A magyar gazdaságpolitika célja, hogy 2030-ig 90 %-ban klíma-semlegessé váljon, azaz nulla széndioxid-kibocsátású legyen a villamosenergia termelésünk.

2. A magyar gazdaságpolitika stratégiai víziója, hogy Magyarországot az állampolgárokkal közösen tiszta országgá tegye, és megőrizze vízkészleteinket.

3. Az innováció-vezérelt gazdasági növekedés biztosítása érdekében egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák létrehozásán és a magyar innovációs rendszer felépítésén dolgozik a kormány. Ennek része többek között a hagyományos és önvezető járművek tesztelése Zalaegerszegen, valamint a lézerkutatás Szegeden.

4. A magyar kormány a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja az ország 4. ipari forradalomra való felkészültségét.

5. A magyar gazdaságpolitika a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével élénkíti gazdasági kapcsolatainkat, és beköti Magyarországot a nemzetközi "vérkeringésbe".

6. Átalakítják a felnőtt- és szakképzési rendszert, hogy felkészítsék a magyarokat a jelen és a jövő követelményeire.

- A hetedik alappillér pedig a következő - mondta végezetül dr. György László. - Mi magyarok hiszünk abban, hogy igaz, amit a világ gondol rólunk. A kreativitásunk nemzetközi összevetésben is kivételes.

Galéria (33 kép)

Összes kép letöltése