A kuláküldözés áldozataira emlékeztek

Vissza a címlapra
A kuláküldözés áldozataira emlékeztek

A kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdákra emlékeztek 2020. június 30-án, kedden 18 órakor a Lestár téren. Varga László nyugalmazott református püspök-helyettes, korábbi országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet.

Az ünnepséget dr. Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun Megyei és városi elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke zárta.

Közreműködött: Szabó Sándor, tárogatóművész, JámborZsolt, és Jámborné Márkus Emőke, a Kecskeméti Református Egyház kórusvezetői. Valamint Imre Veronika református lelkész, Palotás József, az M.Bodon Pál Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, Illichné Kondacs Szilvia, az M.Bodon Pál Zeneiskola tanára, és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai.

Az Országgyűlés Varga László nyugalmazott református püspök-helyettes, országgyűlési képviselő kezdeményezésére 2012. március 26-án nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét, Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe volt.

Az első emléknapon, 2012. június 29-én Kecskemét főterén emlékművet állítottak a kuláküldözést elszenvedett embereknek, 2014. június 22-én pedig emléktáblát avattak az üldözött, megalázott és kifosztott hazai kulákoknak Csömörön, a kommunizmus áldozatainak tiszteletére létrehozott emlékhelyen.

Galéria (62 kép)

Összes kép letöltése