A Kecskeméti Kórház nem korlátozza a szabad orvosválasztás jogát

Vissza a címlapra
A Kecskeméti Kórház nem korlátozza a szabad orvosválasztás jogát

Kecskeméten sem mehet be a szülésre a választott orvos - írta meg a napokban több ellenzéki média. Kedden viszont közleményt adott ki ezzel kapcsolatban a kórház. (Fotó: pixabay)

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház közösségi oldalán a következő közlemény olvasható:

"A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nem adott ki utasítást az egészségügyi törvény által biztosított szabad orvosválasztási jog gyakorlása kapcsán. Intézményünk változatlanul biztosítja az egészségügyi törvény és a kórház házirendjében szabályozott módon a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályon is az orvosválasztás jogát az alábbiak szerint: a betegnek joga van az állapota szerint szakmailag indokolt egészségügyi szolgáltató és a választott orvos egyetértésével az ellátást végző orvos megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota, az ellátás sürgőssége indokolja, vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki. Az orvosválasztás joga az egészségügyi szolgáltató működési rendjének megfelelően gyakorolható.

Kórházunk házirendje szabályozza, hogy az orvosválasztási jog ügyeleti szolgálat, illetve sürgős szükség esetén csak korlátozással gyakorolható. A Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály ügyeleti időben az egészségügyi ellátást az ügyeleti szolgálatra beosztott orvosok és a műszak szerinti feladatot ellátó szülésznőkkel együtt biztosítja.

A fentiek értelmében kórházunk korlátozó intézkedést nem tett és a jövőben sem kíván tenni a szabad orvosválasztási jog tekintetében, a hálapénz kivezetésére hivatkozva, amelyet törvényi rendelkezés szabályoz 2021. január 1-i hatállyal."