A horgászat a legnépszerűbb szabadtéri rekreáció

Vissza a címlapra
A horgászat a legnépszerűbb szabadtéri rekreáció

A Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (BÁCSHOSZ) alighanem a megye legnépesebb szövetsége, hiszen jelenleg is 70 horgászegyesület és mintegy 33 ezer horgász érdekképviseletét látja el. Több mint negyven év alatt nőtt ekkorára a létszám, hiszen 1977-ben, amikor a jogelőd szervezet megalakult, 36 egyesület és 12 ezer fő horgászott szervezett keretek között. (Fotó: pixabay)

Hogy milyen volt az idei esztendő a megye horgászai számára, arról Kovács Gergely, a BÁCSHOSZ halgazdálkodási szakügyintézője tájékoztatott.

– Ez az év a horgászok életében is különleges volt az ismert okokból. Habár kissé megváltozott körülmények között, de a megye horgászai egész évben hódolhattak kedvtelésüknek. Ehhez a szabadtéri rekreációhoz a 67 828 kilogramm méretes ponty szövetségi halasításokon kívül az Agrárminisztérium és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is támogatást nyújtott az intervenciós haltelepítésekkel. Ebben a programban a BÁCSHOSZ kezelésében lévő halgazdálkodási vízterületekre 100 683 kilogramm háromnyaras pontyot telepítettek. Nyáron bepótoltuk a tavasszal elmaradt horgászversenyeinket, amelyeken megyénkből is szépszámú versenyző vett részt – mondta Kovács Gergely. Megtudtuk azt is, hogy az utánpótlás támogatására és ösztönzésére nagy hangsúlyt helyez a MOHOSZ is, és különböző pályázatokkal segíti a szövetségi és egyesületi ifjúsági munkát. – Ebben az évben sajnos még nehezebb volt a gyermekeket a horgászat szépségeivel megismertetni – tette hozzá a szakügyintéző.

– A BÁCSHOSZ idén tavasszal is folytatta az anyahalbefogási kötelezettségét, amelynek részeként igyekezett kiszolgálni a különböző halszaporító tógazdaságok igényeit megfelelő mennyiségű és minőségű anyahalakkal. Ez a tevékenység többek közt olyan preferált halfajokat céloz, mint a balin, a compó, a dévérkeszeg, a jászkeszeg, a márna, a menyhal, a paduc, a széles kárász és a dunai vadponty – sorolta Kovács Gergely –, amelyeknek a BÁCSHOSZ egyúttal elismert tenyésztő szervezete is. Ebben az évben már sikeresen átadtunk a Mega­fish Kft. számára 10 kiló balint és 13 kiló paducot, a Tógazda Halászati Zrt.-nek 50 kiló dévérkeszeget azzal a céllal, hogy az anyaállományt továbbszaporítsák. Hangsúlyozta: a szövetség a hatósági engedéllyel rendelkező halászatok során minden szabályt betart, ezért a tevékenységük jól elkülöníthető a rapsicok módszereitől.

– Ezek a jelek a passzív módszereknél jól láthatóan rögzítve vannak az eszközökön. Aktív egyenáramú halászat esetében a halászó engedélyes, „halkutatás” feliratú láthatósági mellényben dolgozik, és a tervezett munkálatokat előzetesen bejelenti az illetékes hatóságoknak – tudtuk meg Kovács Gergelytől.

(Forrás: bacskiskun.hu)