A gyöngybagoly esete a Bács-Kiskun megyei baromfiteleppel

Vissza a címlapra
A gyöngybagoly esete a Bács-Kiskun megyei baromfiteleppel

Szokatlan madármentésre volt szükség a Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Kecel között található Öregcsertőhöz közeli baromfinevelő telepen. A zárt csarnokba ugyanis valószínűleg szellőztetés alkalmával beköltözött egy gyöngybagoly, és nem is akart távozni. (Fotó: Agócs Péter)

A ragadozó madár számára tudniillik így elérhetővé váltak a néhány hetes csirkék, melyek közülük nap, mint nap ejthetett könnyű zsákmányt. Ám a fő gondot az a folyamatos stressz és riadalom jelentette, amit a jelenlétével a haszonállatoknak okozott.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság írta meg, hogy mivel a békés együttélés nem jöhetett szóba, az állattelep vezetője értesítette a szervezet Természetvédelmi Őrszolgálatát. Az illetékes természetvédelmi őrnek nem volt egyszerű dolga a hívatlan vendéggel, mert a bagoly 4-5 méteres magasságban repkedett a 90 méter hosszú csarnokban, amely tele volt csirkékkel.

Végül egy függönyhálóval sikerült sérülésmentesen befogni a ragadozó madarat, amely az előzmények következtében igen jó kondícióban volt. Gyűrűzése után az állattartó teleptől viszonylag messze, egy megfelelő élőhelyen, a Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület tanyás térségében engedték szabadon.