A Forradalom utcai óvoda és a Református Általános Iskola sikere a Pest megyei rendőrség közlekedési bábversenyén

Vissza a címlapra
A Forradalom utcai óvoda és a Református Általános Iskola sikere a Pest megyei rendőrség közlekedési bábversenyén

Kettős kecskeméti siker született a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Balesetmegelőzési Csoportja által 2017. november 16-án rendezett XXII. "Úton - Útfélen" elnevezésű közlekedési és balesetmegelőzési témájú bábversenyen. Az óvodások között a kecskeméti Corvina Óvoda Forradalom Utcai Óvodája Cica csoportjának Tündérkert bábcsoportja aranyérmet szerzett, a Kecskeméti Református Általános Iskola „Közlekedő színmanók" nevű bábcsoportja pedig bronzérmes lett. A felkészítő pedagógusok: az óvodában Balogné Lázár Éva és Polyák Mária, az általános iskolában pedig Marozsiné Suhari-Nagy Erzsébet. (A fotón a kecskeméti óvodások)

A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 1995-ben indította el az „Úton-útfélen" elnevezésű bábversenyt, amelynek alkalmával óvodás és általános iskolás alsó tagozatos gyermekek saját készítésű bábokkal közlekedésbiztonsági témájú meséket adnak elő.

A vidám hangulatú versenynek idén is a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriuma adott helyszínt, amelyre 6 iskolás és 5 óvodás bábcsoport adta be nevezését. A rendezvényt a házigazda Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Mihály István rendőr dandártábornok nyitotta meg. A bábfesztiválra a Pest megyei csapatok mellett Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek versenyzők.

A rendezvényre való felkészülés alatt az óvodások és kisiskolások játékos formában ismerkedhetnek meg a közlekedés szabályaival, melyek elsajátítása már kisgyerekkorban igen fontos, hiszen életük folyamán állandóan közlekednek, gyalogosan, kerékpárral vagy utasként részt vesznek a közúti forgalomban. Az előadott darabok gyakorlása során a gyerekek megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni.

A zsűri által a művek több szempontból kerültek értékelésre. Elsősorban meghatározott közlekedéssel kapcsolatos szakmai szempontokat figyelembe véve, illetve színművészeti (előadás tartalma, a darab felépítése, nyelvezete, a szövegismeret, a bábok, a kellékek, a színpadkép kidolgozottsága) és pedagógiai (gyermek életkori sajátosságait figyelembe véve) szempontok alapján döntöttek arról, hogy kik a legjobbak.

A zsűri elnöki tisztségét idén is Dr. Soós Julianna a Pest Megyei Főügyészség Főügyész-helyettese töltötte be. A zsűri további tagjai Dr. Ménkű Szilvia r. alezredes a PMRFK Közlekedésrendészeti Osztály vezetője, Tar Tímea Tünde kommunikáció és pedagógiai oktató, valamint Gulyás Anikó közlekedés-pedagógus asszony, továbbá az idei évben elfogadta a felkérést Sipos Imre színművész is.

A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság idén is meglepetés vendéggel kedveskedett a résztvevő gyerekeknek: a felhőtlen hangulatról az ISZKIRI zenekar gondoskodott.

Az óvodások versenyzői közül a zsűri döntése alapján, harmadik helyen végzett a Csibőricke bábcsoport Komárom-Esztergom megyéből, második helyen végzett a Margaréta bábcsoport Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Tündérkert bábcsoport állhatott fel, Bács-Kiskun megyéből.

Az iskolás bábcsoportok közül harmadik helyezett a Közlekedő színmanók, Bács-Kiskun megyéből, második helyezett a Capuchino bábcsoport Pest megyéből, míg az első helyezett a Manu-art bábcsoport lett, szintén Pest megyéből.