8000 diák követte a kecskeméti egyetemi oktatók online előadását

Vissza a címlapra
8000 diák követte a kecskeméti egyetemi oktatók online  előadását

8000 diák részvételével adott online tanórát a Kecskeméti Neumann János Egyetem két oktatója Dr. Csík Norbert és Dr. Nagy Péter egyetemi docensek. Az letölthető formában is elérhető előadásuk címe: Energia Kaleidoszkóp. (Fotó: pixabay)

Ha hazánk közúti közlekedésének energiaigényét a hagyományos értelemben vett lóerővel kellene megoldani, akkor a jelenlegi viszonyok között 300 millió lóerő egységre lenne szükségünk, amely 300 millió ló létét feltételezi. A lovak átlagos életkora alapján pedig hozzávetőlegesen 15 millió elpusztult lóval kellene éves szinten kalkulálnunk.

Korunk energiaválsága még ennél is súlyosabb és nehezen feloldható képet mutat, amelyre a Kecskeméti Neumann János Egyetem oktatói hívták fel a diákok figyelmét az Energia Kaleidoszkóp című online tanórájukon a Fenntarthatósági Témahét keretében. Az élő előadást több mint 8000 diák követte figyelemmel.

Dr. Csík Norbert és Dr. Nagy Péter tanórájukon kiemelték, hogy az emberiségnek be kell fejeznie a föld kizsákmányolását, és fel kell készülni akár olyan drasztikus intézkedésekre is, mint a születés-szabályozás. Az eddigi károkat az emberiség már nem képes helyrehozni, csak bízhat a természet hosszútávú reprodukciójában.

Napjainkban az ember a föld rákos sejtje. Életvitelével rendkívül gyors tempóban szinte zabálja az évmilliók alatt felhalmozott energiaforrásokat. Az idő pedig elfogyott. A legnagyobb felelősség már a gyermekeink kezében van. Az Y és Alfa generációnak nem csak közösségi szinten, hanem egyénileg is be kell rendezkednie egy új logikára, egy teljesen új, az élethez és földhöz igazított gondolkodásmódra.

A pedagógusok kiemelték; a szülőknek és a tanároknak is kiemelt felelőssége van abban, hogy a gyermekek elegendő biztatást, odafigyelést és szeretetet kapjanak ehhez az új berendezkedéshez. A felnőttek feladata elsősorban az, hogy megtanítsa az utódokat mosolyogni, együtt érezni és gondolkodni, vagyis embernek maradni.

NJE kommunikáció