4.5 milliárdos fejlesztés a Lakitelek Népfőiskola termálfürdőjében

Vissza a címlapra
4.5 milliárdos fejlesztés a Lakitelek Népfőiskola termálfürdőjében

Hamarosan jelentős, mintegy 4.5 milliárd forintos fürdőfejlesztés kezdődik a Lakitelek Népfőiskola területén lévő Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdőben. A közelmúltban ugyanis eredményesnek bizonyult a termálfürdő, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló épületek fejlesztésére, továbbá a kempingépítésre vonatkozó közbeszerzési eljárás. (Fotók: a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő jelenleg. Fotók: Belicza András)

A beruházásnak köszönhetően több új medencével bővül a termálfürdő. Ezek közé tartozik egy 102 négyzetméteres kupolás barlangmedence, egy 101 négyzetméteres ülőmedence, egy 411 négyzetméteres élménymedence, egy 76 négyzetméteres gyermekmedence, továbbá egy Kneipp taposómedence.

A Népfőiskola fürdőjének története:

A fedett uszoda Rátz Péter tervei alapján épült, 1994 tavaszán került átadásra. A Népfőiskola hallgatói és a vendégek szabadidős tevékenységét szolgálja, de elsősorban tanuszodaként működik. Lakitelek, Szentkirály és Nyárlőrinc települések általános iskolásai és óvodásai tanulnak itt úszni. A csecsemők (3 hónapos kortól) és a kisgyermekek részére szombatonként szervezett „bébi uszi" igen közkedvelt. Az uszoda 2007. október 20-án megkapta a Gyarmati Dezső Tanuszoda nevet, a névadó 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepség keretében. 2014. október 16-tól a Tanuszoda két szabadtéri medencével bővült. 2013-ban a Népfőiskola területén két termál kutat fúrt az Aquaplus Zrt. A Lakiteleki Népfőiskolán feltörő termálvíz a Mária Boldogasszony Víz nevet kapta, melyre Budapest Főváros Kormányhivatala 2018. október 18-án engedélyezte a gyógyvíz elnevezés használatát.

Mindezek mellett gyógyászati részleget, új bejárati épületet, új vizesblokkokat és 47 darab kempingbeállót is építenek. A beruházás teljes költsége eléri a 4,5 milliárd forintot. A közbeszerzési pályázat kiírása szerint a munkaterület átadásától számítva 20 hónapja lesz a kivitelezőnek az új fürdőegységek felépítésére. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb - próbaüzemben - akár már 2020 végén átadhatják az új medencéket, bár valószínűbbnek tűnik a 2021 elejei nyitás.

Mindez jelentős fejlesztést jelent a lakiteleki termálfürdő szempontjából, hiszen eddig pusztán egy fedett úszómedencével, valamint két kültéri medencével rendelkezett az egész évben működő létesítmény.

Néhány hete egyébként az elvégzett orvosi vizsgálatok alapján gyógyvíz minősítést kapott a Lakiteleken feltörő termálvíz. A szakorvosok megállapították, hogy kopásos ízületi betegségek és az ahhoz kapcsolódó izomfeszülések esetén a panaszokat jelentősen csökkentik a lakiteleki termálvízzel végzett fürdőkúrák.

(Forrás: termalonline.hu)

Galéria (7 kép)

Összes kép letöltése