400 milliós csalás - Munkát keresők adataival éltek vissza

Vissza a címlapra
400 milliós csalás - Munkát keresők adataival éltek vissza

Egy dél-alföldi férfi fiktív számlákkal jogosulatlanul akart áfát visszaigényelni. A bűncselekményhez egy számlagyár biztosította a hamis számlákat, azonban a NAV Bács-Kiskun megyei revizorai és dél-alföldi pénzügyi nyomozói időben leleplezték a csalást.

A kecskeméti férfi, a fiktív iratok szerint napelem-parkokhoz való napelemekkel és geotextíliával kereskedett, magyar cégektől vásárolt és cseh társaságoknak adott el. A jól ismert módszerrel több mint négyszázmillió forint áfát szándékozott visszaigényelni.

A kecskeméti és bajai gyanúsítottakból álló bűnszervezet a számlázáshoz használt, de később szükségtelenné vált cseh cégeket román személyekre passzolta el. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a budapesti Széll Kálmán téren munkát kereső román állampolgárok adatait elkérték, majd munkaszerződést színlelve, cégek eladásához szükséges iratokat írattak alá velük. A román munkások munkát ugyan nem kaptak, de a korábban bűnözéshez használt cégek a nevükre kerültek.

A pénzügyi nyomozók lecsaptak a kecskeméti férfire és bajai társaira, különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őt és egy társát őrizetbe vették. Annak a bűnszervezetnek a vezetője, amely a bűncselekményhez a számlázó cégeket biztosította, egy tavaly leleplezett számlagyár miatt jelenleg is előzetes letartóztatásban van, ezzel a cselekménnyel is bővült bűnlajstroma.

A pénzügyőrök kecskeméti intézkedéséhez, a gyanúsítottnál tartott házkutatáshoz a NAV különleges egységére is szükség volt. A nyomozók tudták ugyanis, hogy fegyvertartási engedélye van vadászpuskára, így a különleges egység biztosította az intézkedést. A fegyvert egyébként a házkutatás során megtalálták, azonban a tárolása szabályellenes volt. Így a költségvetési csalással gyanúsított férfi ellen most már nem csak a pénzügyőrök nyomoznak, hanem a szabálytalan fegyvertartás miatt a rendőrség is eljárást indított.

Galéria (3 kép)

Összes kép letöltése