2020-ban is folytatódik a Slow Food Termelői piac sorozat

Vissza a címlapra
2020-ban is folytatódik a Slow Food Termelői piac sorozat

2020. január 31-én, pénteken rendezik meg tizedik alkalommal a Kecskeméti piaccsarnokhoz kapcsolódó szabadtéren a Slow Food Termelői kispiacot. A tavalyi évhez hasonlóan az eseményen résztvevő termelők és kézművesek a tudásuk legjavával, minőségi termékeik színes kínálatával várják az érdeklődő közönséget.

A Termelői kispiac nívója és hangulatának híre eljutott egészen Olaszországig. Így a múlt év végén három napos látogatást tettek városunkban a Slow Food-CE projektet vezető olasz partnerek. Ideutazásuk célja a Slow Food termelői piacon résztvevő és a Slow Food szellemiségét követő termelőkkel való megismerkedés, tapasztalatcsere volt. Valamint betekintés a Kecskeméti Piacon minden hónap utolsó pénteken megrendezett termelői piac működésébe.

A vendégek első nap Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Kecskeméti Piac munkatársainak szervezésében több termelő tevékenységébe nyertek betekintést, és megismerkedtek a magyar paraszti élet hagyományaival. Megtapasztalták, hogy Kecskeméten és a környékén mit jelent az állatok szabadtartása, és azok életfeltételeihez kapcsolódó kedvező körülmények megteremtése. Egyúttal szembesültek az állati alapanyagok nagy múltra visszatekintő, de kíméletes feldolgozásával, a technológiai eljárásokkal.

A különleges élményt és tapasztalatokat nyújtó látogatásokat a házigazdák minden esetben kulináris élvezeteket nyújtó finomságokkal koronázták meg. A kóstolók palettáján szerepelt a kecskesajt, a kecsketejből készült joghurt, kézműves sajtféleségek, charolais fajta szarvasmarhából elkészített kézműves hamburger és persze a házi szörp sem hiányozhatott a kínálatból. Továbbá kóstolhattak még méz különlegességeket is „egyenesen a kaptárból."

Következő nap a vendégek a Slow Food kistermelői piac forgatagába cseppentek Kecskeméten. A most is színvonalas, vidám, színes rendezvényen különleges ízek, szebbnél-szebb portékák, házi és kézműves termékek kínálták magukat. Az olasz csoport tagjai kóstolhattak kézműves sajtot, gyógynövényekből készült teakülönlegességeket, bodzából készített édességet, valamint házi rétest, füstöltkolbászt, szalámit, kemencében sült kenyeret.

A rendezvény ideje alatt fontos szerepet kapott az újrahasznosítás fogalma is: a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése illetve a papír tasakok, poharak, mosható csomagolóanyagok felhasználása.

A termelői piac egyik látványeleme ezúttal a magyar hagyományokhoz fűződő kolbásztöltés volt, melyen az olasz vendégek is részt vettek. A még nyers kolbászt kemencében sütötték ki és frissen tálalták. A másik látványelem a kenyérkészítés rusztikus paraszti hagyományának bemutatása volt, a programon szintén résztvevő gyermekcsoportok legnagyobb örömére.

Az olasz partnerek a rendezvény végén előadást tartottak a termelőknek a világszerte már működő Slow Food termelői piacok jellegzetességeiről, kívánalmairól.

Galéria (16 kép)

Összes kép letöltése