13 kerékpáros útvonal és környezetének ökoturisztikai fejlesztése Bács-Kiskun megyében

Vissza a címlapra
13 kerékpáros útvonal és környezetének ökoturisztikai fejlesztése Bács-Kiskun megyében

Befejeződött a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnere - a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület - „Az EuroVelo 13 kerékpáros útvonal és környezetének ökoturisztikai fejlesztése" című, 199.954.822 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatású projektje. (Fotó: pixabay)

A TOP-1.2.1-16-BK2 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés" című pályázati felhívás keretében megvalósult projekt elsődleges célja az EuroVelo 13 kerékpáros útvonal Hercegszántó és Kelebia közti szakaszának, valamint a nyomvonalat övező Felső-Bácska - Homokhát Natúrpark közös ökoturisztikai fejlesztése volt, amely hozzájárul a jelenlegi szolgáltatáskínálat színvonalának javításához, valamint új ökoturisztikai létesítmények létrehozásával a kínálat bővítéséhez.

Nagyobb léptékű fejlesztésekre Bácsalmáson, Tompán és Kelebián került sor, amely hozzájárul a Felső-Bácskai és Homokháti Natúrpark fejlesztéséhez, attrakcióinak látogatóbarát fejlesztéséhez.

A támogatás segítségével a célcsoportok igényeihez illeszkedő szolgáltatások valósultak meg annak érdekében, hogy az elégedett vendégek közül mind több legyen a visszatérő vendégek száma, valamint - a hatékony marketingnek (is) köszönhetően - emelkedjen a térségbe látogató turisták száma és növekedjen az itt tartózkodás ideje. A turisztikai vonzerő növekedésével erősödik a turisztikai kereslet. A projekt további célja, hogy a minőségi kínálat erősödésével emelkedjen a turisztikai költés is, valamint az ökoturisztikai létesítmények szezonon kívüli hasznosítása hozzájáruljon a szezonalitás csökkentéséhez.

A TOP-1.2.1-16-BK2-2017-00001 azonosító számú projekt keretében elkészült a „Bács-Kiskun Megyei Kerékpáros stratégia". A dokumentum intézkedéseket fogalmaz meg az ország és a megye azon hosszú és középtávú irányvonalaihoz, terveihez igazodva, melyek célja a látogatószám, a tartózkodási idő és a turisztikai költés növelésének elérése.

Ez mellett elkészült az „EuroVelo 13 nemzetközi kerékpáros útvonal Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztési stratégiája" is, amely az Eurovelo 13 kerékpáros útvonal turisztikai felmérésekre, kutatásokra, kimutatásokra alapozott fejlesztési koncepciója és irányt kíván mutatni a kerékpáros-barát infrastruktúrafejlesztés és kerékpáros turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők számára.