1 millió forintot gyűjtöttek a Bohémek a szegénysorsú kecskeméti családoknak

Vissza a címlapra
1 millió forintot gyűjtöttek a Bohémek a szegénysorsú kecskeméti családoknak

A kecskeméti Hírös Agórában tartotta a Bohém Ragtime Jazz Band szokásos jótékonysági koncertjét. A koncert bevételével és a cégektől és magánszemélyektől származó támogatói felajánlásokkal összesen 1.014.600 Ft-ot gyűjtöttek a Bohémek a támogatott, a védőnők által alapított Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány, azaz az E-KECSAP javára.

A "KECSAP-osok" kisgyermekes, szegénysorsú kecskeméti családoknak nyújtanak segítő kezet. Az alapítványt működtető védőnők nap mint nap találkoznak a támogatott családokkal, akiknek szükség szerint segítenek nagybevásárlással, étellel, ruhával, karácsonyi ajándékkal, de soha nem készpénzzel.

Mint azt az alapítvány elnöke, Szabóné Kis Éva a koncerten elmondta, az idei karácsonyi segítségre már összegyűltek a szükséges adományok, ezért a Bohémek által gyűjtött egymillió forintból jövőre olyan kulturális programokra, kirándulásokra viszik el a rászoruló családokat, ahová maguk valószínűleg soha nem jutnának el.

A jótékonysági koncert a tavalyi évhez hasonlóan egy koncertsorozat első alkalma volt. Összesen három koncerten avatják be a jazz kulisszatitkaiba a jelenlévőket. Az első alkalommal a jazz leglényegesebb eleme, az improvizáció volt a fókuszban. AzeMeRTon- és Prima-díjas zenészek bemutatták, hogy hogyan működik a rögtönzés, milyen a kollektív improvizáció, milyen kötöttségeket kell ismernie és milyen szabályokat kell betartania egy jazz-zenésznek, ha improvizál. A zenekar vendégeként Bolba Éva jazzénekes is fellépett, s természetesen bemutatta az énekes improvizáció sajátosságait is. A koncerten elhangzott egy teljesen új, a zenekarvezető Ittzés Tamás által a fellépés előtt írt szám is, amivel szemléltetni tudták a Bohémek, hogy valójában hogyan működik az improvizáció, hogyan születik meg egy jazz-szám a kottában rögzített minimális információk alapján. Az est záróakkordjaként nyilvános zenés lánykérés keretében két kecskeméti swingtáncos vált jegyespárrá az ünneplő közönség előtt.

A JAZZKULISSZATITKOK sorozat következő alkalma pont a jazztáncokról szól majd 2019. február 10-én, ahol a Bohém Ragtime Jazz Band vendége a SwingPotatoes tánccsapata lesz.