Emblematikus előadások a FILM-SZÍNHÁZ-KLUB műsorán

Vissza a címlapra

Február 26-án új sorozatot indít útjára a kecskeméti teátrum. A havonta jelentkező FILM-SZÍNHÁZ-KLUB nézői az elmúlt évek emlékezetes előadásainak felvételeiből láthatnak válogatást a Hírös Város Turisztikai Központban. A vetítéseket színháztörténeti ismertető és beszélgetés előzi meg, majd közönségtalálkozó követi. Az est házigazdája Tóth Kata rendezőasszisztens, dramaturg.

- Milyen időszakot ölel fel a válogatás?

- Az elmúlt 10 év terméséből szemezgetünk. Kivétel nélkül olyan felvételekről van szó, amelyek egyetlen egy vetítés erejéig kerülnek elő színházunk archívumból.

- Melyik előadással indul a sorozat?

- Első alkalommal Rideg Sándor Indul a bakterház című művének színpadi változatát vetítjük le, melyet a 2009/10-es évadban állított színpadra Cseke Péter. A főbb szerepekben Mikó István, Nemcsák Károly és Csombor Teréz látható. Az est vendége Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója lesz, akivel a produkció kulisszatitkairól beszélgetünk, s természetesen a nézőknek is lehetőséget kínálunk, hogy feltegyék kérdéseiket, elmondják véleményüket. A résztvevők bevezetésképp az előadáshoz kötődő színháztörténeti érdekességeket hallhatnak: beszélünk a darab játékhagyományáról, az alkotókról és az előadás kritikai fogadtatásáról is.

- A folytatás?

- Széles skáláról válogatunk műfaji szempontból és az alkotókat tekintve is. Terveink között szerepel többek között a 2011-ben bemutatott Bánk bán levetítése Bagó Bertalan rendezésében, amely országos visszhangot kiváltó előadás volt, s amely sok középiskolás számára jelenthet segítséget nemzeti drámánk feldolgozásához.

- Hogyan lehet részt venni a FILM-SZÍNHÁZ-KLUB programján?

- Az első vetítést február 26-án tartjuk a Hírös Város Turisztikai Központban 18 órától. A belépés ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot az info@hiroskozpont.hu, a 76/501-176-os számon vagy személyesen a Hírös Város Turisztikai Központban jelezhetik.

(kecskemetikatona.hu)