Elina Garanča: Revive

Vissza a címlapra

Afféle születésnapi jutalomjátékként: „Revive" címmel jelent meg a negyven esztendőssé lett mezzoszoprán sztár legújabb albuma a Deutsche Grammophon kiadónál.

A dekoratív énekesnőt a bel canto egyik legnagyobbjaként ünneplik a világ operaszínpadain - de most afféle jutalomjátékként, számos egészen más stílusú áriában is bizonyítja kivételes affinitását az operairodalom teljességéhez. Jól ismert részletek hangzanak fel jobbára sokat játszott, közkedvelt operákból, mintha az amúgy is finom kalácsot mazsolázná ki valaki. Verditől a Don Carlos és A végzet hatalma; Berlioztól A trójaiak; Saint-Saënstől a Sámson és Delila mellett a VIII. Henrik; Muszorgszkijtól a Borisz Godunov; Mascagnitól a Parasztbecsület, Ponchiellitől a Gioconda; Cilea-tól az Adriana Lecouvreur; Massenet-tól a Hérodiade és a Werther; Thomastól a Mignon; Leoncavallotól pedig ezúttal a Bohémek bravúr-áriáit halljuk.

Elīna Garanča egészen egyéni drámaisággal ad rangot és néha szinte félelmetesen földön túli erőt ezeknek a szerepeknek: a drámák hősnői igazi nagyasszonyokként tombolnak, tajtékzanak, uralkodnak és csábítanak ezekben a részletekben. A jóval könnyebb, mozgékonyabb hangi adottságokat megkövetelő bel canto sztárként ismert énekesnő elsöprő erővel alakítja e szerepeket, bele teszi minden tapasztalatát, tudását és nőiességét a jelenetekbe. Valóságos jellemrajzokat skiccel fel e női hősnőkről - mutatva pőrére csupaszítva le erejük és elszántságuk mögött rejtőző asszonyi gyengeségeiket és félelmeiket.

Amint ezt a lemez címe (Új erőre kapni) is sugallja: nagyon személyes tartalmú felvétel ez, mely mottója szerint „erős nőket mutat be a gyengeség pillanataiban". Elīna Garanča szórakoztató és lenyűgöző egyszerre: egy szép nő szép hanggal, kivételes szerepformálásokkal és bravúros alakításokkal. Még a saját kategóriájában is elképesztő mennyiségű elismerő művészeti- és hanglemez-díj birtokosa. Igen hosszú út, amíg valaki olyan magas csúcsokra jut az operajátszásban, mint ő - az 1999-es Finnországi Első helyezéstől és a 2003-as Salzburgi bemutatkozástól a ma sztárstátuszáig - s mikor ilyen koncentráltan képes bemutatni művészi erényeit, az valóban lenyűgözi a hallgatót.

A kíséretet Roberto Abbado vezényletével ellátó Valenciai Ének- és Zenekar erőtől duzzadó, energikus, és ragyogó kíséretet biztosít Elīna Garanča emlékezetes összeállításához. A hatvankét éves Roberto Abbado amúgy a híres Claudio Abbado unokaöccse - szép saját pályafutással és lemezfelvételekkel. Ezek közül jó pár a DG-nél jelent meg - így korábban Elīna Garanča Bel Canto árialemeze is. Roberto Abbadot mostanában Valenciához köti szerződése, és ezzel a zenekarral is kiválóan együtt tudott működni a kivételes adottságú mezzóval.

Komlós József JR