18
jún

Roma Világkongresszus Kecskeméten

Roma Világkongresszus Kecskeméten

Több mint húsz ország roma szervezeteinek képviselői vettek részt a Roma Világszervezet (World Roma Federation - WRF) és európai társszervezete által rendezett Roma Világkongresszuson Kecskeméten. Az eseményen Sztojka János, a szervezet elnöke bemutatta a 2017 és 2020 között megvalósítandó „Együtt az Európai Romákért 2020-ig Európában" elnevezésű gazdaságpolitikai és szociális felzárkóztató programot. A jelenlévők keretszerződésben vállalták a program által kijelölt célok érdekében történő együttműködést. (fotó: hiros.hu)

Huszonkét ország - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Dánia, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Macedónia, Magyarország, Norvégia, Lengyelország, Románia, Hollandia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Spanyolország, Svédország és Ukrajna - roma szervezeteinek képviselői közös politikai elkötelezettségüket fejezték ki aziránt, hogy csökkentik a roma és nem roma lakosság szociális és általános életkörülményei közötti szakadékot.

Az „Együtt az Európai Romákért Európában 2020-ig" (EERE) program alapelve, hogy a résztvevői felhívják az Európai Unióban és azon kívül működő kormányok figyelmét a diszkrimináció felszámolásának szükségességére. Ennek jegyében a kongresszuson jelen lévők a 2017 és 2020 közötti időszakot az EERE éveivé nyilvánították, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy támogatják a roma közösségeknek a kitűzött célok megvalósításába történő tényleges bevonását. A képviselők további országok szervezeteit is csatlakozásra invitálják.

Az EERE program céljai

A program célja, hogy felgyorsítsa a romák társadalmi és gazdaságpolitikai felzárkózását a többségi társadalomhoz, egyben hozzájáruljon a romákról alkotott kép javításához. A résztvevők közösen kialakított keretek között, saját országaik gazdaság- és szociálpolitikájával összhangban fogalmazzák meg romastratégiájukat. A megvalósítási folyamatot rendszeresen ellenőrzik és szükség esetén felülvizsgálják a stratégiai terveket.

A Stratégiai Terv négy fő prioritási területen - az oktatásban, a foglalkoztatásban, a lakhatás és az egészségügy terén - fogalmaz meg átfogó célokat és rendeli hozzájuk a konkrét feladatokat és az eredmények méréséhez szükséges mutatókat. A legfontosabb intézkedéseket elsősorban területi és szociális szempontok alapján határozzák meg. A fejlesztéseknek az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód és az egyenlő hozzáférés elvének szem előtt tartásával kell megvalósulniuk.

Az EERE fontos célkitűzése, hogy az Európai Unió intézményei tűzzék napirendjükre a programban foglalt terveket, ezzel előkészítve egy, a romák társadalmi integrációjával foglalkozó irányelv kidolgozását. A keretszerződés aláírói ezenfelül kiállnak a romák felzárkóztatását szolgáló kormányzati intézkedések végrehajtása ellenőrzésének lehetőségéért.

Hal helyett hálót adnak

Az előterjesztő WRF szándéka szerint EERE program mintamodellként szolgál majd nemcsak Magyarországon, hanem valamennyi csatlakozó országban. Az utóbbi évtizedekben számos európai országban indultak a romák integrációját, felzárkóztatását célzó, tagállami és európai uniós forrásokból finanszírozott projektek, sajnos gyakran kézzelfogható, látványos eredmény nélkül. Az EERE a roma közösségeknek a munka révén történő megerősítését célzó, gyors eredményekre törekvő kezdeményezés. Arra épít, hogy az általános életkörülmények javítása automatikusan igényességre való törekvést vált ki a kirekesztettségben és méltatlan állapotok között élőkből. A szociális ellátás helyett valódi termelőmunka révén az egzisztenciális biztonság lehetőségét adja. Ez teremtheti meg az alapját annak, hogy a ma még elmaradott roma társadalom képes legyen képviselni a saját érdekeit, hiszen, ahogyan Sztojka János elnök fogalmazott: éhes emberrel nem lehet gazdaság- és társadalompolitikáról beszélni.

A roma közösségek önellátását célzó program megvalósításában a szervezetek partnerként kívánnak együttműködni országaik kormányaival, mintegy tehermentesítve azokat a szociálpolitikai egyes feladatai alól. Az elnök példaként említette a mezőgazdasági termelés terén megvalósítandó projekteket, ahol a támogatott közösségek pénzügyi források helyett egyéb anyagi javakat - művelhető földterület, vetőmag, eszközök - kaphatnak a kormányzattól, a WRF és partnerei pedig a szakembereket és a know-how-t biztosítják.

Megerősíteni az ősi hagyományokat

A Roma Világszervezet a gazdaságpolitikai és szociális felzárkóztatás mellett a roma közösségek egyik legnagyobb összetartó erejének és igazodási pontjának tekinti az ősi roma törvénykezés intézményét, a Romani Krist. A becsületet és az egymás iránti tiszteletet alapértékekként kezelő gyakorlat jelentőségének megőrzése az EERE programnak is fontos eleme.

Kecskemét - Korábbi hírek

Migránsok halála - Nem tett vallomást a bíróságon, de nem érzi magát felelősnek a harmadrendű vádlott

Migránsok halála - Nem tett vallomást a bíróságon, de nem érzi magát felelősnek a harmadrendű vádlott

Az első- és másodrendű vádlotthoz hasonlóan a harmadrendű vádlott sem tett vallomást a 71 ember halálával végződő parndorfi embercsempészési ügyben a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőper pénteki tárgyalásán, de a nyomozás során tett nyilatkozataiban és vallomásaiban az mondta, nem miatta végződött tragédiával az eset.

20 éves a kecskeméti Onkoradiológiai Centrum

20 éves a kecskeméti Onkoradiológiai Centrum

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Centrumának 20. jubileumi évfordulója kapcsán konferenciát, azt megelőzően pedig sajtótájékoztatót tartottak. A konferencia helyszíne a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel, a sajtótájékoztatóé pedig Onkoradiológiai Központ előadóterme volt.

Sajtóreggeli: Fókuszban a közösségi közlekedés

Sajtóreggeli: Fókuszban a közösségi közlekedés

„Súlyos" témák voltak a nyári szünet előtti utolsó, csütörtöki közgyűlésen - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az újságíróknak a 2017. június 23-án rendezett sajtóreggelin.

Négy Bács-Kiskun megyei rendőr kapott jutalmat

Négy Bács-Kiskun megyei rendőr kapott jutalmat

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) vezetője konkrét esetekben nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítménye elismerésekén jutalomban részesítette Fazekas Máté rendőr őrmestert, Vereb Bence Gábor rendőr őrmestert, Kovács Nándor címzetes rendőr törzszászlóst és Csikós Anikó címzetes rendőr törzsőrmestert.

Borbemutatót rendezett a megyei önkormányzat

Borbemutatót rendezett a megyei önkormányzat

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat borbemutatóval egybekötött borkóstolót tartott 2017. június 22-én, csütörtök este a kecskeméti Spaletta Étteremben.

Migránsok halála - Megtagadta a vallomástételt az első- és másodrendű vádlott a bíróságon

Migránsok halála - Megtagadta a vallomástételt az első- és másodrendű vádlott a bíróságon

Megtagadta a vallomástételt az első- és másodrendű vádlott a 71 migráns halálát okozó parndorfi embercsempészési ügyben a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőperben, így a nyomozás során tett nyilatkozataikat, vallomásaikat olvasták fel.

Kölcsey Kör – Az egyetem fejlődésének hatása Kecskemét életére volt a téma a fórumon

Kölcsey Kör – Az egyetem fejlődésének hatása Kecskemét életére volt a téma a fórumon

Három vendége volt 2017. június 22-én, csütörtök este a Piarista Gimnázium dísztermében rendezett Kölcsey Körnek. Finta Zita, a jelenleg még Pallasz Athéné, de augusztus 1-tól Neumann János egyetem kancellárja, dr. György László, a PADMA igazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Kodály Zoltán-díjban részesülnek a református iskolák énektanárai, karnagyai

Kodály Zoltán-díjban részesülnek a református iskolák énektanárai, karnagyai

Kecskemét Közgyűlése ma (2017. június 22-én) döntött arról, hogy Kodály Zoltán-díjat adományoz Jámbor Zsolt Ottó karnagy-zenepedagógusnak és Jámborné Márkus Emőke ének-zenetanárnak (megosztva). A házaspár a kecskeméti református iskolák énektanárai és karnagyai.

Előadás a kamarában: Hogyan előzhető meg az adatvédelmi bírság?

Előadás a kamarában: Hogyan előzhető meg az adatvédelmi bírság?

Kérdések és válaszok az adatvédelemről címmel rendeztek előadást a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában 2017. június 22-én, csütörtökön délután.

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

Hulladékgazdálkodási társulás létrehozásáról, a helyi közösségi közlekedés menetrendjének módosításáról, valamint új pályázatokról döntött egyebek között Kecskemét közgyűlése 2017. június 22-én, csütörtökön.

Börzék és vásár szombaton

Börzék és vásár szombaton

Június 24-én, szombaton Kecskemét piacai ismét Baba-mama ruhabörzére, illetve Veterán autó- és motoralkatrész börzére és Kisállatvásárra várják az érdeklődőket.

Egy éjszaka a kamarában - Múzeumok éjszakája 2017

Egy éjszaka a kamarában - Múzeumok éjszakája 2017

Idén is kinyitja kapuit és különleges programokkal várja az érdeklődőket a Kereskedelmi és Iparkamara a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én, szombaton. Az esti programokat megelőzően, 17.00 órától a MESTERMUNKA pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére is sor kerül.

Nem a Gyenes térre, hanem Katonatelepre kerülhet majd a futókör

Nem a Gyenes térre, hanem Katonatelepre kerülhet majd a futókör

Várhatóan nem a Gyenes téren, hanem Katonatelepen fog megvalósulni az a futókör, amely ellen olyan hevesen tiltakoznak a belvárosi közterület környékén élők - jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere csütörtökön, a közgyűlésen, amikor egy másik téma kapcsán szóba került a tervezett Gyenes téri fejlesztés.

Jégeső után: takarít a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft

Jégeső után: takarít a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a rendkívüli időjárási körülmények következtében a viharos szél által letört, a város közterületeit elborító nagy mennyiségű növényi nyesedék (ágak, lomb) mielőbbi összegyűjtése érdekében valamennyi egyéb, erre a hétre tervezett munkáit felfüggeszti, és teljes gépi és személyi kapacitásával a takarításon dolgozik. (Fotó: facebook)

Tőrkéssel bosszulta meg a szakítást a kecskeméti nő – jogerősen 6 évet kapott

Tőrkéssel bosszulta meg a szakítást a kecskeméti nő – jogerősen 6 évet kapott

Öt évről 6 évre súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak a szerelmét megkéselő kecskeméti nőnek a büntetését, aki 2016 januárjában egy tőrkéssel támadt a férfire, és annak életveszélyes sérüléseket okozott.

Gondnokot keres a Hírös Sport Nonprofit Kft

Gondnokot keres a Hírös Sport Nonprofit Kft

A Hírös Sport Nonprofit Kft. gondnok munkakörbe munkatársat keres sportlétesítmények karbantartási feladatainak ellátására.

Szezonnyitó Strand Party lesz szombaton Kecskeméten

Szezonnyitó Strand Party lesz szombaton Kecskeméten

Június 24-én, szombaton lesz a Szezonnyitó Strand Party a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban.

Kalandos volt a Lada-kaland a Tormási Autóházban

Kalandos volt a Lada-kaland a Tormási Autóházban

Amikor néhány napja meghirdették, még senki sem gondolta, hogy „műsoron kívül" is rendkívül kalandos lesz a Lada-kaland a Tormási autóházban a Kecskemétre szerdán délután „támadó" jégeső miatt. Ami azonban csak rövid időre tudta megszakítani a Ladák kedvelőinek kecskeméti programját.

Tartozz Te is a kecskeméti Phoenix Mecano csapatához!

Tartozz Te is a kecskeméti Phoenix Mecano csapatához!

A II. Kecskeméti Barackpálinka és Bor Fesztivál főtéri eseményeire érkezetteket kívánja megszólítani a Phoenix Mecano vasárnap estig, kedvező munkalehetőségeket kínálva.

Megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Megnyílt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Megkezdődött szerdán, 2017. június 21-én a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF). A vasárnapig tartó, 27 ország mintegy 400 filmjét felvonultató rendezvény programjai között retrospektív vetítések, kiállítások, könyvbemutatók, konferencia, workshop, fényfestés és koncert is szerepel.

kaTARzis- plakátkiállítás nyílik a kamarában a Múzeumok Éjszakáján

kaTARzis- plakátkiállítás nyílik a kamarában a Múzeumok Éjszakáján

A kaTARzis kiállítás keretében tizenhat színes plakát, valamint húsz fekete-fehér életkép lesz látható. A plakátok különlegessége, hogy azokon a foltos hajhullással érintett nők szerepelnek, az 50-es évek plakátstílusában, a pin-up ihlette alapkoncepcióban, kopaszon. A fekete-fehér képek a fotózás folyamatába, valamint a foltos hajhullással érintett nők mindennapi életébe engednek betekintést.

Jégeső volt szerdán délután Kecskeméten

Jégeső volt szerdán délután Kecskeméten

Nagy szemű jégverés volt Kecskemét egyes részein szerdán, 2017. június 21-én délután.

Elektromos meghajtású autókat vett a BÁCSVÍZ Zrt

Elektromos meghajtású autókat vett a BÁCSVÍZ Zrt

A környezettudatosságot és az innovációt egyaránt szem előtt tartotta a BÁCSVÍZ Zrt. vezetése, amikor tisztán elektromos meghajtású kishaszon-gépjárművek beszerzéséről döntött. A cég egy sikeres pályázatnak köszönhetően hárommillió forint állami, illetve európai uniós támogatást nyert el a két autó megvásárlásához. A Nissan e-NV200 típusú furgonokat ma, 2017. június 21-én mutatta be a BÁCSVÍZ Izsáki úti vízműtelepén Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató. A rendezvényen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.

Várhatóan meghaladja a 100 millió forintos költséget a halálkamion büntetőpere

Várhatóan meghaladja a 100 millió forintos költséget a halálkamion büntetőpere

A vád ismertetésével megkezdődött a 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.

Példátlan médiaérdeklődés a halálkamion tárgyalása kezdetén Kecskeméten

Példátlan médiaérdeklődés a halálkamion tárgyalása kezdetén Kecskeméten

Magyarországon talán még nem is volt soha olyan óriási médiaérdeklődés büntetőper tárgyalása iránt, mint amilyen ma, 2017. június 21-én a Kecskeméti Törvényszéken, a 71 ember halálát okozó „parndorfi ügy" miatt. A magyar médiák mellett több európai ország stábja akart reggel bejutni a bíróságra, sőt még tengerentúli tévéktől is érkeztek.

Az Aurin Leánykar Angliában

Az Aurin Leánykar Angliában

Kodály Zoltán emlékévvé nyilvánította 2017-et a Magyar Kormány, mivel a világhírű zeneszerző, zenekutató135 éve született és 50 éve hunyt el. A jeles évfordulókhoz idén számos programmal kapcsolódnak a kecskeméti Kodály Iskola Durányik László karnagy vezette kórusai.

Bács-Kiskun archív

Újabb 33 fejlesztés valósul meg Bács-Kiskun megyében

Újabb 33 fejlesztés valósul meg Bács-Kiskun megyében

27 település számára hozott örömhírt a mai nap, hiszen kihirdetésre került: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kereteiben benyújtott 197 megyei pályázat közül az eddigi 129 után most újabb 33 nyert el támogatást. Az idei döntések alapján több mint 20 milliárd most már biztosan a megyében élők életszínvonalának, munkakörülményeinek javítására fordítódik.

Meleg-front: Autók az árokban Bács-Kiskunban

Meleg-front: Autók az árokban Bács-Kiskunban

Tiszakécske és Szentkirály között, valamint Kiskunhalas közelében is árokba borult egy-egy autó hétfőn délután.

Apjától lopott, az anyját pedig verte

Apjától lopott, az anyját pedig verte

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség kapcsolati erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy 38 éves kiskunhalasi férfi ellen, aki az apjától televíziót, más műszaki cikkeket és festményeket lopott, anyját pedig rendszeresen bántalmazta és rettegésben tartotta.

Csettegők versenye Kecelen

Csettegők versenye Kecelen

Gyorsasági és ügyességi csettegőversenyt rendeztek a 8. Keceli Meggyfesztiválon 2017. június 10-én. A Dél-Alföldön elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában kiszuperált autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

III. Retro Party az I Love Retro legendáival a tiszaalpári KalandFarmon

III. Retro Party az I Love Retro legendáival a tiszaalpári KalandFarmon

A nyarat egy fergeteges Retro Party-val indították június 10-én a tiszaalpári KalandFarmon. A 80-as és 90-es évek legendái: Csepregi Éva és Végvári Ádám (Neoton Familia), a Betty Love, Dobrády Ákos, és az Ámokfutók léptek fel a környék legnagyobb Nyárindító Buliján. (Vincze József fotóin csak Csepregi Éva és Végvári Ádám, valamint a Betty Love szerepelnek)

Kétmilliárd forintból újul meg Kiskunfélegyháza városközpontja

Kétmilliárd forintból újul meg Kiskunfélegyháza városközpontja

Csaknem 2 milliárd forintot fordíthat Kiskunfélegyháza városfejlesztésre, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával teljesen megújul a település központja - tájékoztatta Kiskunfélegyháza polgármestere az MTI-t.

Bács-Kiskun megyei köztisztviselői sportnapot rendeztek Lakiteleken

Bács-Kiskun megyei köztisztviselői sportnapot rendeztek Lakiteleken

Idén Lakiteleken tartották, 2017. június 9-én, pénteken a Bács-Kiskun Megyei Közszolgálati Dolgozók XV. Szabadidős Sportnapját. (fotók: Vincze József)

Aláírásukkal tettek hitet a közös jövő mellett a Bács-Kiskun megyei Takarékok

Aláírásukkal tettek hitet a közös jövő mellett a Bács-Kiskun megyei Takarékok

Közel féléves egyeztetés, és előkészítő munka után, Bács-Kiskun megye öt Takarékszövetkezete - Bácska Takarék; Borotai Takarék; Hajós és Vidéke Takarékszövetkezet; Rónasági Takarék; valamint a Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet - nyilvánította ki a Fókusz Takarékhoz való csatlakozási szándékát, melyet együttműködési szerződés aláírásával pecsételtek meg. E szerződés a záloga annak, hogy hosszútávon biztosítsák a takarékok által eddig is képviselt értékek továbbélését a megyében. Ezek az értékek kiállták az idő próbáját, s ha lehet, mára egyre fontosabbak mindannyiunk számára. (A fotón az egyesülő takarékok ügyvezetői láthatók)

Kérészrajzás a Tiszán - Kezdődik a tiszavirágzás

Kérészrajzás a Tiszán - Kezdődik a tiszavirágzás

Az elmúlt napok megfigyelései alapján bármelyik pillanatban beindulhat a kérészek tömeges rajzása a Tiszán - adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. (Fotók: Kovács László)

Részegen okozott halálos balesetet

Részegen okozott halálos balesetet

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt vádat emelt egy 32 éves soltvadkerti férfi ellen, aki 2016. április 24-én éjszaka az általa ittasan vezetett autóval az 53-as főúton az árokba hajtott, és ennek következtében két utasa meghalt. (Fotó: MTI)

Újabb 3,3 milliárd érkezik Bács-Kiskunba

Újabb 3,3 milliárd érkezik Bács-Kiskunba

Június első napjaiban újabb két, tavalyi évben beadott TOP-os pályázat támogatásáról született kormánydöntés: az eddigi két legnagyobb fejlesztési elképzelés, összesen 3,3 milliárd forint értékben, kapott pozitív elbírálást. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kereteiben 2016-ban benyújtott 197 megyei pályázat közül így 129 már biztosan megvalósul.

Bács-Kiskun megyei nyaralási szokások: visszük a mobilt, a kamerát és a hajszárítót is

Bács-Kiskun megyei nyaralási szokások: visszük a mobilt, a kamerát és a hajszárítót is

A nők fele még a medencébe is magával viszi a telefonját, ha nyaral: Bács-Kiskunban ez minden harmadik emberre igaz.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  Roma Világkongresszus Kecskeméten