13
szep

Bahget Iskander, a fény művésze Szófiában (is)

Bahget Iskander, a fény művésze Szófiában (is)

Magyar szellemi jelenlét Bulgáriában címmel nyílik meg a Hetényegyházán élő Bahget Iskander fotókiállítása a Szófiai Magyar Intézetben szeptember 19-én, kedden.

A bolgár kiállítás kapcsán Doncsev Toso két írását adjuk közre Bahget Iskanderről, valamint a most kiállításra kerülő fotók születéséről.

2015. szeptember 28-án késő délután Vidinben léptünk bolgárföldre. 155 évvel azután, hogy Kánitz Félix, a Balkán Kolumbusza északnyugat Moesiában bolgárok lakta területre ért és megkezdte Bulgária újkori feltérképezését. Három fős expedíciónk: dr. Bocskov Jordán, Bahget Iskander és jómagam célja jóval szerényebb volt: csupán a több évszázados magyar jelenlét képileg megörökíthető emlékeit kívántuk számba venni, újból feltárni, de így is követtük óriási elődünk nyomát.

Utunk első állomása Vidin, hajdani magyar nevén Bodony ősi vára és környéke volt, amely IV. Béla, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi János és Kossuth Lajos emlékét őrzi. Lefényképeztük Belogradcsik robosztus, romantikus falait, a vár bejáratát, ahogy hajdanán ecsetjével Kánitz is megörökítettet, aztán Kossuth Lajos egykori vidini lakóházát és a szabadságharcban hűséges társa, dr. Dunyov István szobrát egykori családi fészkében, Csiprovciban, ugyanott Rilai Szt. Iván hajdanán Esztergomba hurcolt majd visszaszármaztatott ereklyéit a város melletti monostorban.

Bejártuk a Duna-menti Nikápoly várát és a csatamezőt, ahol 1396-ban a Zsigmond vezette keresztény csapatok élet-halál harcukat vívták a muszlim hódítókkal. Veliko Tirnovo fellegvárában felkerestük II. Endre, lányának Máriának lakhelyét, a vártemplomot, ahol frigyre lépett II. Iván Aszen bolgár uralkodóval, megörökítettük a palota romjait, az általa építtetett kolostori templomot és későbbi nyughelyét.

Jártunk dr. Dunyov István emlékét hirdető háromnyelvű emléktáblánál, Cservena Vodában a Szt. Mihály Arkangyal templom homlokzatába beépített sírkőnél leróttuk kegyeletünket II. Rákóczi Ferenc bujdosó fia, Rákóczi József előtt. Sumenben, a MAGYAR SZELLEMI JELENLÉT fővárosában a Kossuth múzeum és emlékmű, az örmény templom, a városi színház és a Konsztantin Preszlavszki Püspök Egyetem mind a magyar szellemiség elevenségét hirdeti.

Igyekeztünk mindezt hiteles képekben ábrázolni. Madarában a világörökségi listán szereplő, sziklába vájt lovast és a szobor feliratának megfejtője, dr. Fehér Géza tudós turkológus emlékét örökítettük meg. Várnában a Várnai Ulászló emlékpark minden magyar vonatkozása lencsevégre került. A Fekete-tengeri Szt. Vlasz kikötőjében Petőfi Sándor szobránál a végtelen víz volt a háttér, Szófiában pedig a pécsi Zsolnay gyárban készült sárga keramitkockák.

Számtalan emlékmű és emléktábla mellett Nagy László 90. évfordulója tiszteletére szervezett megemlékezésekről készültek képes riportokat Szófiában és Szmoljanban és végül az újonnan megnyílt és kibővített Nemzeti Galéria épületében az állandó tárlat magyar műtárgyait környezetükbe ágyazottan láttatjuk. A várak, házak, emlékművek mellett és mögött mindig látható az ember.

Portrék sokaságán át vonultatjuk fel a magyar kultúrához, a magyar múlthoz és jelenhez kötődő művészek, írók, műfordítók, tudósok, üzletemberek vagyis azon emberek arcmását, akik hozzánk, magyarokhoz kötődnek. Így lesz élő, eleven a képi világ és alkot a táj és az emberi szellem egységet.

Áttételes magyar vonatkozása van István atya, a bolgár „Csaba testvér" neveltjeinek és a II. világháborús Drávai csata veterán hőseinek is. A terepmunka sikeresen lezajlott több ezer km megtétele és több ezer felvétel elkészülte és újabb jegyzetek sokasága után. A válogatást itt és most tárjuk először a tisztelt nézők elé. Köszönet illeti mindezért a Balassi Intézetet, a Szófiai Magyar Intézetet, a Magyar Művészeti Akadémiát és a Kecskemét Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatot mert támogatásuk nélkül a kiállítás nem jött volna létre.

Doncsev Toso


Fél évszázaddal ezelőtt érkezett a szíriai El-Barazinból egy feketeszemű, nyurga legény Magyarországra, a fényképészek Mekkájába. Akkor talán még nem is sejtette, hogy nem mérnök lesz belőle, hanem hamarosan kedvenc időtöltése, a fényképezés ejti végleg rabul ott, ahonnan a XX. század első harmadában diadal útjára indult ez az új, modern művészet. Bár Brassai, Kertész és Capa, a nagy fotós triász külföldön vívta ki a megérdemelt világhírt maga, a magyarság és e művészeti ág számára, ám a szilárd alapokra, a korszerű látásmódra és az alkotó szellemiségre szépségben és kontrasztokban, különleges látványokban bővelkedő szülőföldjükön tettek szert.

Bahget Iskander második, választott hazája a magyar föld és ezen belül a magyar róna hírős városa, Kecskemét lett. Itt lelte meg szerelmetes párját, házastársát és szűkebb családját, igazi otthonát és most már az ő munkássága révén tudják szerte a világban, hogy milyen szép a magyar táj, milyen a homoksivatagra hasonlító puszta télen.

Bahget Iskander szerteágazó tevékenységére bő évtizeddel ezelőtt Füzi László, a Forrás folyóirat, Bács-Kiskun megye központi kulturális műhelyének főszerkesztője hívta fel figyelmemet, így 2014-ben a Szófiai Magyar Intézet akkori igazgatójaként örömmel biztosítottam helyet a mester első bulgáriai bemutatkozásának. De igazán az alkotót és az embert akkor ismerhettem meg, midőn hármasban vele és bolgár földimmel, dr. Bocskov Jordánnal két héten át beutaztuk Bulgária zegzugos tájait kulturális kapcsolataink, a szellemi kölcsönhatások tárgyiasult emlékei után kutatva.

Nap mint nap megbizonyosodhattam arról, hogy Iskander fáradhatatlanul, lankadatlanul törekszik a művészi és a technikai tökéletességre. Keresi, kutatja a megörökítendő tárgy, vidék vagy személy tulajdonságait leginkább megvilágító, tükröző, ábrázoló fényviszonyokat. Kész és képes arra, hogy hajnalban, délben, alkonyatkor vagy esti villanyfényben is lencsevégre kapja ugyanazokat az ódon bástyákat és várfalakat, a geometriai ábrákat képző kúpcserepeket és a lassan hömpölygő vizet, a méltóságos Al-Dunát és a határtalan tengert. Különös érzéke van ahhoz, hogy riportfotósként rögtön rögzítse a megismételhetetlen pillanatokat, máskor pedig portré festőként, a fény művészeként beszélteti, kedvre deríti modelljeit, hogy egyetlen arcképben sűrítse immár spontán alkotótársa jellemző vonásait, valódi karakterét.

Nem fárasztja, ha százszor kell kattintania ahhoz, hogy megszülessen a kívánt végeredmény. Ha kell felszabadult, ártatlan gyermeki mosolyt varázsol a képre, ha kell bánatot, vallási áhítatot, meghittséget, máskor meg prófétai bölcsességet sugároz a portré. Iskander intuitív alkotó, a lélek mélyére, a szívbe lát, de tudatosan tervező művész is, aki biztos kezű rendezőként teremti újra a természetességet a mesterséges, műtermi környezetben is. Ahogy csodás, kicsiny édeni kertjét ápolja, úgy nyesegeti, alakítja fénnyel festett életművét. Iskander szereti az embert, a természetet, kíváncsiság, életöröm és életigenlés fedezhető fel minden egyes mozdulatában, minden egyes tettében, minden művében. Humanista szemléletével, művészetével hidakat épít, kultúrákat kapcsol egybe és egy művész számára más, ennél nemesebb hitvallás és küldetés nem is létezhet a földön.

Doncsev Toso

Kecskemét - Korábbi hírek

Magyar Kupa: Jutalomjáték a bravúr reményében

Magyar Kupa: Jutalomjáték a bravúr reményében

Szerdán a Magyar Kupában lesz érdekelt a Kecskeméti LC, Szabó Tibor csapata ráadásul igazán kemény ellenfelet kapott, hiszen az NBI-es Mezőkövesd látogat átmeneti hazai pályánkra, a Műkertvárosi Sportcentrumba. A papírforma vendég győzelmet ígér, de a kecskeméti játékosok nem feltartott kézzel mennek majd ki a pályára.

Erdei piknik hangulat a KEFAG Zrt. standján az OMÉK-on

Erdei piknik hangulat a KEFAG Zrt. standján az OMÉK-on

A magyar mezőgazdaság elmúlt hétéves tevékenysége történelmi teljesítmény - mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárhoz (OMÉK) kapcsolódó szakmai nap megnyitóján. A kiállításon a kecskeméti székhelyű KEFAG Zrt. is jelen van, és igazi erdei piknik hangulattal várják a látogatókat az A pavilon 302/B standján.

KTE-automatika.hu férfi kézilabdacsapat - Szomszédvárak csatája lesz Lajosmizsén

KTE-automatika.hu férfi kézilabdacsapat - Szomszédvárak csatája lesz Lajosmizsén

Szerdán 18 órakor a Mizse KC otthonába látogat a KTE-automatika.hu férfi kézilabdacsapata. A hírös városiak ebben az esztendőben a lehető legtovább szeretnének eljutni a Magyar Kupában, így a szerdai kupamérkőzést mindenképpen meg akarják nyerni, még akkor is, ha elsősorban a bajnoki küzdelmekre koncentrálnak.

Kecskeméten is tanácsadói ügyfélpontot nyit az MNB

Kecskeméten is tanácsadói ügyfélpontot nyit az MNB

Kecskeméten és Salgótarjánban bővült új ügyfélpontokkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával működő Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat, a pénzügyi fogyasztóvédelmet ellátó intézmény a tervek szerint hamarosan országos szolgáltatói hálózattá bővülhet.

Állásajánlat a Freudenberg Sealing Technologies Kft Kecskemét-Kadafalvi Gyáregységében

Állásajánlat a Freudenberg Sealing Technologies Kft Kecskemét-Kadafalvi Gyáregységében

A Freudenberg Sealing Technologies Kft Kecskemét-Kadafalvi Gyáregysége saját munkavállalói állományába felvételt hirdet:

Jakabszállásról lopott bárányokat adtak el a román tolvajok

Jakabszállásról lopott bárányokat adtak el a román tolvajok

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt két romániai és egy nagykőrösi férfi ellen, mert a romániai vádlottak 2017 márciusában egy jakabszállási tanyáról elloptak 27 db bárányt, majd a lopott állatok javát eladták a nagykőrösi férfinek.

Megéri majd ellátogatni a soron következő Éjszakai Forgatagra

Megéri majd ellátogatni a soron következő Éjszakai Forgatagra

Alig fért el a plakáton, annyi érdekesség vár majd mindenkit szeptember 29-én, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér csarnokában. Ezúttal, a szokásostól eltérően három izgalmasnak ígérkező előadás hangzik majd el. Ezt követően a hagyományos csocsó, darts és asztalitenisz versenyeken túl kinect bajnoksággal is várják majd az érdeklődőket. Mindezek mellett pedig a Széchenyivárosi Napokhoz kapcsolódó kvízzel készülnek a szervezők, és természetesen a legjobbak díjazásra is számíthatnak.

Zene, tenger, Aurin… - Görögországi versenyre utazott a kórus

Zene, tenger, Aurin… - Görögországi versenyre utazott a kórus

Az idei Kodály Zoltán emlékévhez sok értékes programmal kapcsolódnak a kecskeméti Kodály Iskola Durányik László karnagy vezette kórusai. Ez magától értetődő, hiszen az 1950-ben Magyarországon elsőként alapított ének-zenei iskolában Kodály Zoltán zenepedagógiai munkásságának szellemében tanítják a gyerekeket, és a módszer gyakorlati alkalmazásának fontos része a kóruséneklés.

Befejeződött a Kecskeméti Fürdő karbantartása

Befejeződött a Kecskeméti Fürdő karbantartása

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy az éves karbantartási munkák befejeződtek, így mostantól az összes szolgáltatásunk ismét igénybe vehető. Sok szeretettel várjuk Önöket!

Szombaton lesz az idei utolsó Jóga a Dombtetőn

Szombaton lesz az idei utolsó Jóga a Dombtetőn

Szeptember 23-án kerül sor a négyalkalmas Jóga a Dombtetőn programsorozat utolsó alkalmára, ahol Kundalini jógán és Meditációra felkészítő jóga gyakorláson vehetnek részt a jóga iránt érdeklődők.

Kecskeméti anyakönyvi hírek

Kecskeméti anyakönyvi hírek

A 2017/37. héten Kecskeméten anyakönyvezett születtek, házasságot kötöttek, elhunytak.

Kecskemét helyett Pécsett épít gyárat a Magnus Aircraft Zrt, de máris támadják a projektet

Kecskemét helyett Pécsett épít gyárat a Magnus Aircraft Zrt, de máris támadják a projektet

Erős fenntartásait fogalmazta meg egy cikkben a kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft pécsi (pogányi) beruházásával kapcsolatban a magyarnarancs.hu A "Zűrök és kérdőjelek a kétmilliárdos támogatással megdobott repülőgépprojekt körül" című cikkükben azt írják, hogy az évtized pécsi beruházásának mondott repülőgépgyár-építésről - szerintük - „furábbnál furább dolgok derültek ki." (Fotó: Kovács László)

Hírös Kecskemétiek: Folytatódik a beszélgetés-sorozat

Hírös Kecskemétiek: Folytatódik a beszélgetés-sorozat

Az új évadban is folytatódik a nagy sikerű pódiumbeszélgetés minden hónap utolsó keddjén 18 órakor a Hírös Város Turisztikai Központban. Szeptember 26-án ismét ismert kecskeméti személyiségek mesélnek pályájukról, terveikről, sikereikről.

Rablótámadás a Petőfi Sándor utcában

Rablótámadás a Petőfi Sándor utcában

A Petőfi Sándor utcában vette el a támadó egy férfi telefonját, majd dulakodást követően elszaladt a készülékkel.

Kecskemét gasztronómiai örökségét elemzik egy nemzetközi projektben

Kecskemét gasztronómiai örökségét elemzik egy nemzetközi projektben

Az olaszországi Bra-ban megrendezésre kerülő Cheese 2017 fesztivál biztosítja a helyszínét az 5 Európai Uniós országból (Olaszország, Horvátország, Csehország, Magyarország és Lengyelország) érkező 11 partner részvételével megvalósuló projektindító találkozónak. Ezzel hivatalosan is útjára indul a Slow Food Central Europe elnevezésű projekt, amelyet az Európai Unió Interreg Central Europe programja támogat. A projekt egyik helyszíne Kecskemét lesz.

Három napig Kecskeméten látható a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

Három napig Kecskeméten látható a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban" című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata is elkészült. Az e célra átalakított „Arany 200 busz" július 10-től járja az országot, előreláthatóan 2018. június végéig. Kecskeméten 2017. szeptember 26-27-28-án tartózkodik az ARANY 200 BUSZ.

8.269,8 kilométert kerékpároztak 24 óra alatt Matkón

8.269,8 kilométert kerékpároztak 24 óra alatt Matkón

Összesen 8.269,8 kilométert tettek meg a kerékpárosok Matkópusztán, 24 óra alatt. A településen 216 kerékpáros bringázott hosszabb-rövidebb ideig pénteken 18 órától szombaton 18 óráig, és volt olyan, aki több mint 300 kilométeres távolságot tett meg.

Bács-Kiskun archív

Magyar rekorder címet kapott a diplomagyűjtő Kapus Krisztián

Magyar rekorder címet kapott a diplomagyűjtő Kapus Krisztián

Díszdiplomát és „Magyar rekorder" megtisztelő címet adományozott a Magyar Rekord Egyesület Kapus Krisztiánnak, a Kiskunhalasi Szaki - Vasutas Művelődési Ház igazgatójának, egykori kiskunfélegyházi polgármesternek, aki 25 év alatt 15 diplomát szerzett. Ezzel - mint korábban megírtuk - Magyarországon neki sikerült a legtöbb felsőfokú végzettséget megszereznie.

„Egy marék világ…” - Bahget Iskander fotóművész szociofotó kiállítása Pirtón

„Egy marék világ…” - Bahget Iskander fotóművész szociofotó kiállítása Pirtón

„Egy marék világ..." címmel nyílt meg a pirtói Móra Ferenc Művelődési Házban Bahget Iskander fotóművész szociofotó kiállítása. A kiállítást dr. Füzi László irodalomtörténész, a Forrás főszerkesztője nyitotta meg. A kiállítás megnyitón Barna Ferenc, Halasmédia, Kovács László, Somogyvári Ágnes, F. Szilvia, Hollosi Simon István készítettek fotókat, melyeket Bahget Iskander a facebook oldalán osztott meg.

Fellökte a motorost az Opel (FOTÓK)

Fellökte a motorost az Opel (FOTÓK)

Az 55-ös főút 84-es kilométerénél 2017. augusztus 19 -én 14 óra 10 perc körül Felsőszentiván felől Csávoly felé közlekedett egy 25 éves katymári férfi az általa vezetett Opel személygépkocsival. A főút és egy szám nélküli út kereszteződésben a sofőr balra nagy ívben akart megfordulni, amikor a járműve egy szemből érkező Suzuki GSXR1000 típusú motorkerékpárral ütközött össze.

Ők kaptak állami kitüntetéseket augusztus 20-a alkalmából Bács-Kiskun megyéből

Ők kaptak állami kitüntetéseket augusztus 20-a alkalmából Bács-Kiskun megyéből

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A tárca vezetője nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adott át.

A kormányhivatal épületei újultak meg Bács-Kiskun megyében

A kormányhivatal épületei újultak meg Bács-Kiskun megyében

A „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései elnevezésű" projekt záró rendezvényét tartotta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal augusztus 16-án, szerdán, a megyeházán. A projektzárón részt vett dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő és Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője. (Fotók Vincze József)

Halálos vonatbaleset - megvádolták a sofőrt

Halálos vonatbaleset - megvádolták a sofőrt

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy 20 éves kiskunfélegyházi férfi ellen, aki 2017. február 5-én délután Kiskunfélegyházán az autójával figyelmetlenül hajtott rá egy vasúti átjáróra, így összeütközött egy vonattal, ami miatt kiskorú utasa a helyszínen meghalt.

Kényszermunka Kerekegyházán: fegyverrel, karddal, viperával fenyegették az alkalmi munkást

Kényszermunka Kerekegyházán: fegyverrel, karddal, viperával fenyegették az alkalmi munkást

A kerekegyházi gyanúsítottak több hónapon keresztül sanyargatták a 37 éves sértettet, akit bántalmazással és fenyegetéssel bírtak rá a munkavégzésre.

Pénzt rabolt a festékboltból

Pénzt rabolt a festékboltból

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség rablás bűntette miatt vádat emelt egy 22 éves kiskunmajsai férfi ellen, aki 2017. június 28-án pénzt lopott egy kiskunmajsai festékboltból, majd a lopott pénz megtartása végett ellökte az útját álló boltost.

Óriási sikert aratott Helvécia és Kunbaracs Badacsonytördemicen

Óriási sikert aratott Helvécia és Kunbaracs Badacsonytördemicen

Óriási sikert aratott 2017. augusztus 13-án, vasárnap a Badacsonytördemici Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepen a Bács-Kiskun megyei Helvécia és Kunbaracs. Szinte sorban álltak főzőhelyeiknél az érdeklődők, akik helvéciai és kunbaracsi helyi termékeket kóstoltak.

IV. Ősök Napja hagyományőrző fesztivál Bugacon

IV. Ősök Napja hagyományőrző fesztivál Bugacon

A IV. Ősök Napja hagyományőrző fesztivál lovas felvonulása Bugacon 2017. augusztus 12-én. A Magyar Turán Szövetség rendezvénye a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. MTI Fotó: Ujvári Sándor. (Felső kép)

Felborult egy autó Fülöpszállás közelében

Felborult egy autó Fülöpszállás közelében

Az 52-es számú főút 29-es kilométerénél 2017. augusztus 12-én 8 óra 40 perc körül egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között felborult. Az elsődleges adatok szerint a jármű egyik utasa megsérült.

Hamis a baba… - Mintegy 40 ezer darab hamis gyermekjáték Kelebián

Hamis a baba… - Mintegy 40 ezer darab hamis gyermekjáték Kelebián

Mintegy 40 ezer darab hamis gyermekjátékot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Kelebián egy konténer-szerelvényben. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult büntetőeljárás.

További cikkek
Jelenleg itt  > 
Címlap  >  Kecskemét  >  Bahget Iskander, a fény művésze Szófiában (is)